Binnengemeentelijk fusietraject
Ons bureau deed onderzoek naar de mogelijkheden van onderlinge samenwerking tussen de sectoren Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken van een gemeente van 25.000 inwoners. Het samenwerkingsperspectief is verkend aan de hand van het beoogde functioneren in de toekomst. Dit streefbeeld is in deze specifieke situatie door ons meer van belang geacht dan bestaande knelpunten in het huidige functioneren.
In het streefbeeld zijn meerdere doelstellingen met elkaar in verband gebracht. Het ging hierbij bijvoorbeeld om een integrale en klantgerichte dienstverlening, wijkgericht werken ten aanzien van het beheer van de openbare ruimte, versterking van de aanpak van projecten en beleidsinitiatieven.
Ons bureau heeft een organisatiestructuur ontworpen voor een nieuwe geïntegreerde sector Grondgebied. Veel aandacht is in dit proces uitgegaan naar het uitwerken van het toekomstige functioneren van de organisatie-onderdelen en de medewerkers binnen de organisatie. Hiervoor zijn de meest markante werkprocessen beschreven en in de organisatie verankerd. Ook zijn functioneringsprofielen voor medewerkers beschreven. Hierin zijn de specifieke competenties in het functioneren beschreven voor onder andere leidinggevenden, beleidsmedewerkers en baliemedewerkers.
De vernieuwing van de organisatie is in principe voorbereid door het lijnmanagement. Ons bureau fungeerde in dit kader als procesbegeleider. Op meerdere momenten zijn echter ook inhoudelijke bijdragen geleverd voor een effectieve gedachtenuitwisseling over oplossingsrichtingen.