Reorganisatie ambtelijke top zuiveringsschap
Op nadrukkelijk verzoek van het dagelijks bestuur van een zuiveringsschap hebben wij de samenwerking op managementniveau in de top van het schap onderzocht en geanalyseerd. Hierbij kwamen aspecten als vanzelfsprekende afstemming door de dienstleiding, beslechten van 'disciplinestrijd' tussen enerzijds technisch ingestelde en anderzijds juridisch-administratief georiënteerde organisatie-onderdelen, integraal management én de wijze van geïntegreerde beleidstoelevering door de ambtelijk top aan het dagelijks bestuur indringend aan de orde.
Vooral de kwaliteit van het beleidsvoorbereidingsproces (en de onderlinge samenwerking daarbij) lieten te wensen over. Dit leidde tot nogal vergaande besluitvorming van het dagelijks bestuur, waarbij er fors in de personele bezetting van de ambtelijke top zou worden ingegrepen. Tevens was het bestuur voornemens om boven de twee eindverantwoordelijke dienstdirecteuren een interim manager aan te stellen.
Ondanks de uitkomsten van ons onderzoek vonden wij deze voorgenomen maatregelen van het bestuur te ingrijpend, nog niet nodig én bovendien geen appél doen op de managementkwaliteiten van de eigen organisatie. In een turbulente werkconferentie (met verschillende sessies met ondermeer managementteamleden, leden dagelijks - en leden algemeen bestuur) hebben wij het bestuur ervan kunnen overtuigen om het ambtelijk management, vooralsnog, voor een bepaald termijn onder strikte condities en van te voren geformuleerde eindresultaten het voordeel van de twijfel te gunnen. Dit is gretig en goed opgepakt door het bestaande management van het zuiveringsschap. De kosten voor een interim manager werden hierdoor bespaard.