Functioneringsonderzoek van zelfhulporganisatie voor bijstandsgerechtigden
Een 100.000+ gemeente bezuinigt op gesubsidieerde arbeid door bestaande regelingen gefaseerd stop te zetten. Een lokale stichting, die bijstandsgerechtigden ondersteunt, wijst in een brandbrief op de negatieve gevolgen van de bezuiniging voor de stichtingswerkzaamheden en pleit ervoor de gesubsidieerde arbeidsplaatsen om te zetten in reguliere banen. De bestuurlijk portefeuillehouder heeft ons bureau opdracht verstrekt voor de uitvoering van een onderzoek naar de betreffende stichting.
Wij hebben, in de eerste plaats, een expertoordeel uitgebracht over de maatschappelijke toegevoegde waarde van de stichting. Vastgesteld is dat de stichting meerwaarde heeft als zelfhulporganisatie, ontmoetingscentrum en behartiger van een specifiek belang. Voor een aantal bestaande taken is geconstateerd dat deze werkzaamheden beter kunnen worden behartigd door andere organisaties binnen het gemeentelijke welzijnsveld.
In de tweede plaats is de benodigde personele capaciteit berekend (gegeven de huidige werkomvang en uitgaande van doelmatige en doeltreffende werkwijzen). Als gevolg van diverse ambivalenties in het functioneren komt de berekende formatie aanzienlijk lager uit dan de feitelijk ingezette personele capaciteit.
In de derde plaats is ons bureau gevraagd om via een scenariostudie een meest kansrijke optie voor toekomstige taak- en functiebehartiging te schetsen. Hierbij is rekening gehouden met het bestaande aanbod van andere organisaties, bestuurlijke uitgangspunten (zoals het beleidskader Wet Werk en Bijstand), het specifieke karakter van de stichting (zoals de private rechtspersoonlijkheid) en organisatiekundige beinvloedingsfactoren (zoals effecten van schaalgrootte op adequate taakbehartiging).
Het voorgestelde toekomstscenario van een ‘semi-zakelijke vrijwilligersorganisatie’, die een inkoopsamenwerking aangaat met de gemeente, wordt thans door het gemeentebestuur geëffectueerd.