Functioneringsonderzoek na mislukte fusie welzijnskoepelorganisatie
Ondanks de geforceerde fusie kreeg een grote gemeente geen greep op de welzijnskoepel in haar stad. Door het optreden van diverse werkers van de welzijnskoepel stagneerden tal van samenwerkingsverbanden met andere instellingen. Overig jeugd- en jongerenwerk in de wijken kwam niet van de grond. Aangesloten buurtverenigingen en bewonersorganisaties klaagden steen en been. Voorts toonde de welzijnskoepel nogal wat annexatiedriften ten aanzien van aanpalende beleidsterreinen. Er was sprake van een heftig interorganisatorisch conflict. Na een grootscheeps onderzoek naar het in- en extern functioneren van de welzijnsorganisatie werd een concept-rapport opgesteld dat er niet om loog.
Door besprekingen van het concept met alle betrokkenen werd een schokeffect bewerkstelligd, hetgeen de juiste hoeveelheid veranderingspotentieel mobiliseerde. Tactisch werden de vele valkuilen vermeden tijdens de verwerking van de resultaten van het functioneringsonderzoek. Vrijwel alle conclusies werden onderschreven en de verstrekkende (personele) aanbevelingen werden zowel door het stichtingsbestuur als door het gemeentebestuur overgenomen.
Doorlooptijd vijf maanden. Een interimmanager stelde nadien orde op zaken en voerde de aanbevolen maatregelen onafgebroken in. Een jaar na het onderzoek functioneert de welzijnskoepel naar wens en meer marktgericht.