Bezoek ook onze andere site
logo Genilu Groep

In balans brengen van werkdruk: een kwantitatieve doorlichtingsmethode

Vraagt u zich ook weleens af in hoeverre de gevoelde werkdruk binnen uw organisatie strookt met de hoeveelheid te verrichten werk?

Veel (semi)overheidsorganisaties laten periodiek een belevingsonderzoek of personeels-tevredenheidsenquête naar de arbeidsomstandigheden uitvoeren. Hieruit blijkt vaak dat de werkdruk als zorgelijk wordt ervaren. Deze gevoelde of ervaren werkdruk is echter een subjectieve maatstaf.

Belangrijke vraag voor u is dan ook : wat is de werkbelasting oftewel de hoeveelheid werk die een medewerker moet verrichten? Is sprake van werkduk en zo ja, hoe kan dit worden verlaagd?

Ons bureau beschikt over een effectieve aanpak om vraagstukken over werkdruk op een geobjectiveerde, kwantitatieve manier te benaderen. Deze aanpak is in de praktijk al meerdere malen bij diverse overheidsorganisaties met succes toegepast. Onze methodiek staat dan ook vermeld in een publicatie van de stichting A+O fonds Gemeenten: 'Druk op het werk, instrumenten voor werkdrukonderzoek' uit 1999. Onze methodiek levert inzicht in:

  • de gevoelde werkdruk in verhouding tot de geobjectief gemeten werkdruk;
  • mogelijke verklaringen voor de werkdruk door analyse van werkprocessen, werkwijzen, kwaliteit van personeel en hulpmiddelen, cultuur, samenwerking, structuur, aansturing en dergelijke;
  • aangrijpingspunten voor verbetering van het functioneren van de organisatie;
  • mogelijkheden die aantoonbaar tot vermindering van de werkdruk leiden.

Om u een beeld te geven van onze visie en aanpak op kwantitatief werkdrukonderzoek kunt u onze brochure 'In balans brengen van werkdruk : een kwantitatieve doorlichtingsmethode' aanvragen.

Indien gewenst kunt u een afspraak maken met een van onze gespecialiseerde medewerkers. Wij wisselen graag met u van gedachten over het onderwerp werkdruk en onze visie op dit vraagstuk. Een dergelijk gesprek is uiteraard geheel vrijblijvend en kosteloos.

«« naar webartikelen