Bezoek ook onze andere site
logo Genilu Groep

Aansprekende workshop over het driehoeksoverleg tussen burgemeester, secretaris en griffier op landelijk griffierscongres

Bijdragen en sponsoring door ons bureau van het Griffierscongres van 1 oktober 2004

Griffierscongres 1 oktober 2004De landelijke Vereniging van Griffiers hield op 1 oktober jl. zijn tweede jaarcongres met als thema 'De griffier en de kunst van het veranderen'. Ruim 250 raadsgriffiers reisden af naar de stad Leeuwarden om meer inzicht te krijgen in hun functie en meer greep te krijgen op hun dynamische werkomgeving. Ons bureau was daarom als één van de genodigde partijen aanwezig. De raadsgriffiers konden onze stand dan ook feilloos vinden. Velen lieten zich informeren over ons aanbod van vernieuwingstrajecten en opgedane ervaringen met kansrijke dualiseringsinitiatieven. Met name ons recent uitgebrachte boek 'De dynamiek van dualisering' vond gretig aftrek onder raadsgriffiers. Aan het einde van het congres had bijna elke deelnemer wel een exemplaar onder zijn of haar arm gedrukt.

Na een prikkelend betoog van cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk vonden in de middagsessie meer dan 70 raadsgriffiers hun weg naar onze workshop 'De driehoek: vertrekpunt voor verandering?'. Tijdens de workshop werd intensief ingegaan op de afstemmingsprocessen binnen de driehoek burgemeester, secretaris en griffier. De inleidende analyse bood praktisch toepasbare lessen over de kenmerken van succesvolle veranderingen, de stand van zaken omtrent dualisering en het driehoeksoverleg met de tripartiete relaties. Hierbij werd het begrip 'bestuurlijke symbiose' geïntroduceerd om aan te geven dat alle participanten van het overleg op elkaar zijn aangewezen bij het doorvoeren van dualiseringsinitiatieven binnen een gemeente. Twee verschijningsvormen van het driehoeksoverleg (mutualisme en parasitisme) werden scherp tegenover elkaar gezet. Bij de ene gemeente kan het driehoeksoverleg namelijk fungeren als aanjager voor bestuurlijke verandering (het type 'de Gideonsbende') en bij de andere gemeente kan het overleg meer weg hebben van het organiseren van onderling wantrouwen (het type 'living apart together'). Voor de raadsgriffiers boden beide contrasterende typologieën van het driehoeksoverleg een praktisch hulpmiddel om hun eigen driehoeksoverleg beter te doorgronden. Deze inleiding wordt overigens gepubliceerd: zie elders op deze site.

In een geanimeerde forumdiscussie werd plenair door een burgemeester, een griffier en een secretaris inzicht gegeven in hun ervaringen met de driehoek. Uit de vele reacties, vragen en stellingen van de aanwezige raadsgriffiers kwam duidelijk naar voren dat de bestuurlijke symbiose in het driehoeksoverleg nastrevenswaardig is, maar in de praktijk niet meevalt. Het verschil in frequentie en succes van het overleg tussen de verschillende gemeentes onderling was opvallend te noemen. Voor veel raadsgriffiers was deze bevinding zelfs een regelrechte eye-opener. "Wat je vertelt over een niet-lopend driehoeksoverleg herken ik nu helemaal niet. Wij zien elkaar wekelijks en bespreken relevante issues goed door," aldus een verbaasde raadsgriffier tegenover haar collega die in het forum zitting had en het driehoeksoverleg tot nu toe bewust heeft vermeden.

Uit de workshop kwam eens te meer naar voren dat bestuurlijke vernieuwingen, zoals het driehoeksoverleg tussen burgemeester, secretaris en griffier kan worden opgevat als een kans (in de zin van de motor tot verandering) óf als een dreiging (met een strategisch, maar slopend bestuurlijk schaakspel als gevolg). Zo bezien is het dus de kunst om patstellingen binnen het overleg te voorkomen, en kansrijke afstemmingsmogelijkheden te creëren van wederzijds voordeel.

Griffierscongres 1 oktober 2004   Griffierscongres 1 oktober 2004

«« naar webartikelen